Youth for Climate

Posted on 23-01-2019

 

EkeHet zal u misschien zijn ontgaan, maar ik woon in Eke. Deze metropool kenmerkt zich door de aanwezigheid van een Makro en haalt tegenwoordig zelfs het nationale verkeersnieuws door de lange files op de N60. Van vooruitgang gesproken. Zoals elke gemeente beschikt Eke over een leeglopende kerk, een frituur waar je naast frikandellen ook vegetarische groentenrollen kan vinden en enkele café’s. Het nabijgelegen containerpark zou dit idyllische plaatje compleet maken, ware het niet dat het bijna uitsluitend toegankelijk is tijdens de kantooruren. Gelukkig zijn we in onze streek ook rijkelijk voorzien van ‘glasbollen’ zodat de lokale bevolking het talrijke leeggoed in alle discretie kan laten verdwijnen op een heldere zondagochtend. 

Helaas lijkt de heersende moraal rond het gebruik ervan af te wijken van de regel. Daags na de feestdagen was het gebruik van de glascontainer een avontuur op zich. Ik moest een achtergelaten kerstboom en een hoop restafval, waaronder een spiegel en hoop bierblikjes, trotseren om mijn lege cavaflessen naar de volgende stap in hun gerecycleerde bestaan te begeleiden. Je hoeft geen Inspecteur Barnaby of Hercules Poirot te zijn om hieraan twee conclusies te ontlenen. Ten eerste zijn kerstbomen en spiegels geen voorwerpen die vervoerd kunnen worden met behulp van kinderfietsen, dus ze kwamen daar terecht door de volwassen bestuurder van een auto. Ten tweede is de statistische kans dat in een jonge wijk de kinderen zich laveloos zuipen aan een glasbol vrij klein. De conclusie dat de bierblikjes achtergelaten werden door volwassenen is dan ook vrij reëel. 

Het mag dan ook enige verbazing wekken dat het vooral volwassen zijn die met foto’s van vervuilde festivalterreinen de beweging ‘Youth for Climate’ bekritiseren. Het zijn ook volwassenen die opinies uitdrukken over de ondankbare jonge generatie die eerder aan hun iPhone dan aan een ander denken. Ik hoor nochtans veel jongeren, waaronder mijn eigen kinderen, ons responsabiliseren om plastic zoveel mogelijk te vermijden. Natuurlijk hebben jongeren een eigen agenda en willen ze hun eigen ding doen, los van wat de ouders of samenleving ervan denkt. Als puber heb je vanzelfsprekend oog voor je eigen belang en ga je de strijd aan om dit belang te beschermen. Diezelfde pubers hebben op andere momenten echter veel aandacht voor een groter belang en nemen initiatieven voor de jeugdbeweging, De Warmste Week of gaan samen betogen in Brussel voor het klimaat. 

Youth for Climate

© De Standaard

Die balans tussen op de juiste momenten kiezen voor jezelf en op andere momenten kiezen voor het groepsbelang, noemen we ‘coöperatieve competitie’. Voorbeelden van coöperatieve competitie vinden we terug in ontwikkelingssamenwerking. Koffieboeren doen er natuurlijk goed aan om in competitie te gaan met elkaar, maar als ze een coöperatie vormen kunnen ze internationaal betere prijzen onderhandelen. Ook in hightech omgevingen vinden we dit gedrag terug. De ontwikkelingskost voor een nieuwe sensor wordt gedeeld, maar vanaf die sensor in digitale camera’s terechtkomen, gaan de fabrikanten ervan weer in competitie. En ook op individueel niveau is het bewaken van de balans tussen samen -en tegenwerken een essentiële vereiste om te komen tot een gezonde dosis assertiviteit. Teveel van het ene en we verglijden in offensiviteit, teveel van het andere en we komen terecht in sub-assertief gedrag. Kortom, coöperatieve competitie is een Street Skill die aan belang wint.   

coöperatieve competitieYouth for Climate is er een mooi staaltje van. Jongeren die de interne verschillen overstijgen en samenwerken voor een hoger doel dat ertoe doet. Het zijn deze jongeren die later onze organisaties zullen bevolken. Laten we hopen dat ze de vaardigheid om op het juiste moment te kiezen voor het organisatiebelang, los van eigenbelang, goed hebben ontwikkeld. Laten we daarom nu eens het Vlaamse cynisme varen en deze initiatieven aanmoedigen. Laten we het als een kans zien om ook onze eigen ‘volwassen’ coöperatieve competitie kritisch te bekijken. Het volgende bezoek aan de Eekse glasbol zal er alvast aangenamer door worden.